بیماریهای زنان زایمان و نازایی

وب لاگ رسمی دکتر رویا پورقربان جراح و منخصص زنان زایمان و نازایی بورد تخصصی از دانشگاه تهران

بیماریهای زنان زایمان و نازایی

وب لاگ رسمی دکتر رویا پورقربان جراح و منخصص زنان زایمان و نازایی بورد تخصصی از دانشگاه تهران

زایمان طبیعی یا سزارین؟!

زایمان طبیعی یا سزارین؟!

حاضر نیستیم زنده زنده شکنجه شویم. این تصورى است که در میان نسل جدیدى از زنان رایج شده است که زایمان به شیوه طبیعى را انتخاب نمى کنند. در یک کلینیک مراقبت هاى قبل و بعد از باردارى در خیابانى در شمال شهر تهران ، زن جوانى در انتظار به دنیا آمدن نخستین فرزندش، مى گوید: «از زایمان طبیعى فقط صحنه هاى جیغ و فریاد زن ، و دردى که مى کشد در خاطرم هست. واقعاً زایمان طبیعى مثل شکنجه است.»

حالا او با انتخاب زایمان به شیوه سزارین از تصور روزى که وضع حمل خواهد کرد، خوشحال و هیجان زده است: «این طورى نه خودم اذیت مى شوم و درد مى کشم و نه اطرافیانم به زحمت مى افتند. با پاى خودم به بیمارستان مى روم و مثل زایمان طبیعى به بچه هم فشار نمى آید.»

این زنان در مقایسه با زنان پیش از خود چه تفاوتى کرده اند؟!

به نظر مى رسد با وجود شیوه هاى نوین پزشکى ، این زنان دیگر حاضر به تحمل درد و رنج زایمان طبیعى نیستند. مسئول کلینیک مى گوید: «انگیزه اغلب زنان از زایمان به شیوه سزارین، کاهش آستانه درد است.» و با مثالى که مى زند بر این نکته صحه مى گذارد:

« از هر 10 زن باردارى که به این مرکز مراجعه مى کنند، 5 نفر آنها تصمیم قطعى براى زایمان به شکل سزارین دارند. 3 نفر بین انتخاب زایمان طبیعى و سزارین مرددند و منتظر اعلام نظر پزشک مى مانند و فقط 2 نفر به قطع و یقین مى خواهند به شکل طبیعى زایمان کنند. »

نه فقط در تهران ، بلکه وضعیت در شهرستان ها نیز همین گونه است. یکی از پزشکان جراح و متخصص زنان و زایمان مى گوید: « در شهرهاى کوچک که تا چند سال پیش یک سزارین هم انجام نمى شد، زایمان به روش سزارین افزایش یافته است.»

به این ترتیب شاید به زودى پرونده زایمان طبیعى براى همیشه بسته شود و از آن فقط خاطره اى در نقل قول هاى مادران و مادربزرگ ها باقى بماند!

آمار چه مى گوید؟

آمار مى گوید در ایران در سال 79 حدود 35 درصد از کل زایمان ها به روش سزارین بود. در سال هاى بعد این رقم سیر صعودى پیدا کرد و در سال 82 آمار سزارین در بیمارستان هاى دولتى دانشگاهى 29 درصد ، در بیمارستان هاى دولتى غیر دانشگاهى 44 درصد و بیمارستان هاى خصوصى 88 درصد شد.

مدیر انجمن مامایى کشور هم اعلام کرده: « 60 درصد زایمان هاى زنان ایرانى سزارین است.» « ناهید خداکرمى» افزوده است: « در حالى که به طور طبیعى فقط باید 10 تا 15 درصد زایمان ها به صورت سزارین انجام شود، اما متأسفانه عمل هاى سزارین در برخى بیمارستان هاى خصوصى به 100 درصد رسیده و در بیمارستان هاى دولتى در تهران و در شهرستان ها این عمل 60 تا 70 درصد کل زایمان هاست.»

فاصله ما از این لحاظ هم با کشورهاى دیگر عجیب و باور نکردنى است:

«85 درصد زایمان ها در ایرلند به طور طبیعى انجام مى شود. در سوئد 40 درصد زایمان ها طبیعى است و در منزل به وسیله ماما صورت مى گیرد و در امارات متحده 89 درصد زایمان ها به شکل طبیعى انجام مى شود.»

«سزارین» انتخاب تک فرزندها

اغلب خانواده هاى ایرانى پرجمعیت بودند. دکتر «جواد پیروز بخت» متخصص زنان و زایمان خود به یکى از این خانواده هاى پرجمعیت تعلق دارد، اما به عقیده او حالا که تک فرزندى ایده خیلى از جوان ها شده ، زنان جوان هم ترجیح مى دهند نخستین و تنها زایمانشان بدون درد باشد.

کاهش درد، انگیزه اغلب زنان براى انتخاب زایمان به شیوه سزارین است. دکتر پیروز بخت مى گوید: «آنچه این زنان به آن بى توجهند این است که هر دو زایمان با درد همراه است.

در زایمان طبیعى این درد قبل از وضع حمل است و در سزارین درد بعد از زایمان به وجود مى آید که بسیار شدید تر از درد زایمان طبیعى است. ضمن این که درد زایمان طبیعى چون متناوب است بین فواصل درد براى فرد امکان استراحت هست، اما درد زایمان سزارین این طور نیست و زمان زیادى باید بگذرد که اثر داروهاى بیهوشى ، مصرف آنتى بیوتیک ها و ... که بر روى شیردهى نیز مؤثر است، ازبدن مادر خارج شود. در زایمان طبیعى خونریزى کمتر است. احتمال عفونت و آمبولى کاهش مى یابد و نیاز نیست بیمار آنتى بیوتیک  زیادى مصرف کند.

بازگشت سریع عضلات بدن به فرم طبیعى، بازگشت سریع تر به محیط خانواده و شروع زندگى عادى و کاهش هزینه درمان ، از دیگر محاسن زایمان طبیعى است. دکتر پیروز بخت مى گوید:« زایمان طبیعى به نوزاد فرصت مى دهد خود را با محیط خارج از رحم تطبیق دهد. در واقع انقباض هاى طبیعى رحم هنگام زایمان، سبب کنار آمدن تدریجى نوزاد با محیط خارج از رحم مى شود.»

زایمان بدون درد

آیا زایمان طبیعى عوارضى هم دارد که در گرایش زنان به انتخاب سزارین مؤثر است؟

در یک بیمارستان دولتى ، مادر جوانى که سه هفته قبل فرزندش را با زایمان طبیعى به دنیا آورده است ، با وجود سلامتى  نوزادش، همچنان با تردید به زایمان طبیعى نگاه مى کند:« شنیده بودم که در زایمان طبیعى نوزاد از ناحیه سر آسیب مى بیند و فشار دهانه رحم روى سر نوزاد سبب کند ذهنى او درآینده مى شود.» حالا او گمان مى کند کشیدگى سر نوزاد  21 روزه اش ازهمان عوارض زایمان طبیعى است.

بیست دقیقه بعد هر دو نفر ما در اتاق دکتر « بهرامیان » ، متخصص و جراح زنان و زایمان به توضیحات او درباره عوارض زایمان طبیعى گوش مى دهیم: « اگر زایمان طبیعى درست انجام نشود و زیر نظر پزشک نباشد، مى تواند سبب مرگ نوزاد شود. براى مثال اگر بند ناف پیچیده شده باشد و پزشک نتواند به موقع واکنش نشان بدهد، جان نوزاد به خطر مى افتد. گاهى درست کنترل نشدن زایمان طبیعى ممکن است موجب خونریزى شدید و سپس کم خونى  مادر شود.» اما به اعتقاد دکتر بهرامیان هیچ سند معتبر و علمى اى وجود ندارد که نشان بدهد زایمان طبیعى روى هوش  نوزاد تأثیر مى گذارد و یا سبب کم هوشى او و فشار آمدن به سر نوزاد مى شود: « معمولاً به علت نرمى جمجمه سر نوزاد به هنگام زایمان طبیعى ممکن است کمى کشیدگى در این ناحیه به وجود بیاید که بعد از تولد و در مدت کمتر از یک ماه با رشد نوزاد  برطرف مى شود.»

کاهش درد زایمان طبیعى به جاى جایگزین کردن کامل شیوه سزارین، اقدامى است که در حال حاضر در بسیارى از کشورها انجام مى شود. زایمان بى درد یکى از روش هاى مطمئنى است که در کشورهاى اروپایى از آن استفاده مى شود. در این روش مواد بى حس کننده به داخل کانال نخاع تزریق می شود و بیمار مى تواند زایمانى بدون درد داشته باشد.

روش دوم استفاده از مواد بیهوشى استنشاقى است. مثلاً در مواردى که درد شدید مى شود، مى توان از گاز N2O (گاز خنده) براى تسکین درد و کاهش هیجان و استرس  بیمار با رعایت اصول پزشکى بیهوشى،  استفاده کرد. کمک گرفتن از وسایلى نظیر « فورسپس » و « وکیوم » هم مى تواند در کاهش درد زایمان طبیعى و وضع حمل راحت تر مادر مؤثر باشد. »

آنچه پزشکان مى خواهند

واقعیت اینست:

براى یک زایمان طبیعى، پزشک باید چند ساعت وقت بگذارد. علاوه بر این، زایمان ممکن است در هر ساعت از روز یا شب اتفاق بیفتد.علاوه بر این« تفاوت دستمزد بین زایمان سزارین و طبیعى، ترافیک ، مسافت هاى طولانى ، مشکلات و گرفتارى هاى کارى پزشک، تعداد مراجعان و رسیدگى به وضعیت همه آنها، شاید سبب شود همکاران پزشک ترجیح بدهند بیماران به شیوه سزارین وضع حمل کنند که زمان آن از قبل مشخص مى شود و وقت گیرى هاى زایمان طبیعى را هم ندارد. »

به نظر پزشکان:« انتخاب شیوه زایمان در یک رابطه دو طرفه پزشک و بیمار قرار دارد. وقتى بیمار با وجود توصیه پزشک به زایمان طبیعى، اصرار به سزارین دارد، پزشک کارى نمى تواند بکند. بنابراین هر چه با آموزش هاى عمومى سطح آگاهى زنان را بالا ببریم، پزشکان نیز در نهایت تابع نظر بیماران خود خواهند بود و جز در مواردى که از نظر پزشکى انجام دادن سزارین به نفع بیمار است، آن را توصیه نمى کنند. »

هزینه ها

نوع بیمارستان، مدت اقامت بیمار در بیمارستان، خدمات بهداشتى و پزشکى ارائه شده به بیمار، شهرت پزشک، و توافق 

نظر اینجانب :

طبق تمامی کتب تخصصی زایمان یک امر طبیعی می باشد و نیازی به مداخله در روند آن نیست مگر در ۲۰-۲۵٪ از موارد اگر جان مادر یا جنین در خطر باشد می توان با مداخله جراحی زایمان را به طریق سزارین ادراه نمود .البته زایمان طبیعی نیز برای خود شرایطی دارد و اگر در روند آن مشکلی برای جنین بوجود بیاید پزشک باید بتواند در عرض ۳۰ دقیقه خ.د را به بالین بیمار رسانده و عمل را شروع نماید و این مستلزم اینست که یا مقیم بیمارستان باشد یا در منزلی بسیار نزدیک بیمارستان حضور داشته باشد و شما در نظر بگیرید دز کلان شهری مانند تهران پزشک اگر همان لحظه اطلاع از وخامت حال جنین هم راه بیفتد چه قدر در ترافیک شهر گیر خواهد افتاد و کی به بیمارستان می رسد و در نظر بگیرید که عمل جراحی دیر انجام شود و در اثر اختلال خونرسانی به مغز جنین یک نوزاد عقب افتاده تحویل خانواده شود که هزازان بار آرزو کنند ایکاش موقع تولد مرده بود..........!

بله زایمان طبیعی خوب است ولی نه زمانی که فقط ۲ نفر ماما در یک شیفت شب مسول رسیدگی و اداره ۱۰-۱۵ زایمان هستند و بماند...یک فشار سنج نیمه داغون......یک سونوکیت نسبتا خراب...!هزاران فکر قرض و قسط عقب افتاده.......بی خوابی و کم خوابی شبانه......و شاید دکتری که به تلفن های نیمه شب با حالت خواب و بیداری جواب دهد.......!

در اینصورت اگر خ.است خدا بود و مشکلی سر راه زایمان پیش نیامد که خدارو شکر و این زایمان در منزل و بدون دخالت هیچکس هم می توانست صورت بگیرد (همانجوری که مادران ما ما را بدنیا آوردند....) ولی اگر کسی به این امید به بیمارستان می ایند که در صورت لزوم و موارد اضطراری بلافاصله اتاق عمل در اختیار داشته باشند باید قبلا به انها گفت که در صورت لزوم تماس گرفته خواهد شد تا پزشک از منزل بیایند و مریض را عمل کنند ! که این هم در شهرستانها قابل اجراست حال این پزشک در ساعات بعد از ظهر وقتی ۴۰ تا بیمار در مطب نشسته اند چطور همه را رها کرده و خود را به بیمارسنات می رساند بماند.

و برای ما پزشکان جراح زنان :

زایمان طبیعی یعنی بمب ساعتی ! یعنی تا وقتی که مریض زایمان نکرده هزار بار مردن و زنده شدن .....

نکنه یه وقت ماماها سرشون شلوغ باشه صدای قلب جنین رو به موقع گوش ندن؟! نکنه تلفن زده باشن موبایل انتن نداده باشه؟ بهتره نصف شب که یهو از خواب پریدی خودت یه زنگ به زایشگاه بزنی بگی با من کار نداشتین؟

نکنه بیمار سابقه بیماری قلبی هم داشته و جلوی خ.ن.اده شوهرش به ماما ها چیزی نگفته باشه؟............نکنه پس فردا اربعین تو راه بیمارستان تو راه بندون گیر کنم و به موقع نرسم . تازه بعد از اینهمه زحمت حق العمل زایمان طبیعی ۱۰۰/۱ سزارین هست....ای بابا سزارین که نیم ساعت بیشتر طول نمی کشه تازه اگر اتفاقی هم بیفته ذیگه جلو مریض و پزشکی فانونی مسول نیستی که اگر سزارین می شد ......بچه به این روز....

خواهشم اینه انهایی که میخوان زایمان کنن همه این احتمالات رو از پزشکشون بپرسن !بعد تصمیم بگیرن .اگه هیچ کجای دنیا شرایط تهران رو نداره که بشه مقایسه کرد......تازه اینجور موقع ها بیمارستان دولتی بهتره چون مریض توقع نداره حتما دکتر خودش باشه و معملا یک پزشک مقیم تو بیمارستان هست که کمکش کنه.......

  

آخرین مقاله: 

Prenatal counseling regarding cesarean delivery.

Leeman LM

Departments of Family and Community Medicine, Obstetrics and Gynecology, University of New Mexico School of Medicine, MSC 09 50401, University of New Mexico, Albuquerque, NM 87131, USA.

In 1970, the cesarean delivery rate in the United States was 5.5% and women receiving prenatal care only required the knowledge that cesarean delivery was an uncommon solution to dire obstetric emergencies. In 2008, when almost one in three women deliver by cesarean, counseling on cesarean delivery must be part of each woman's prenatal care. The content of that discussion varies based on the woman's obstetric history and the anticipated mode of delivery.

Published 1 September 2008 in Obstet Gynecol Clin North Am, 35(3): 473-95.
Full-text of this article is available online (may require subscription).

نظرات 7 + ارسال نظر
ندا اکباتان سه‌شنبه 25 فروردین‌ماه سال 1388 ساعت 08:28 ق.ظ

با سلام به نظر من جز انگیزه مالی متخصصین زنان هیچ دلیل دیگری برای سزارین ندارند و تمام این تبلیغات جنایتی بزرگ در حق مادران است

آرزو جمعه 28 فروردین‌ماه سال 1388 ساعت 01:27 ق.ظ http://zananzaymannazaei.blogsky.com

سلام خسته نباشیدی عرض می کنم به همه افرادی که در آگاهی دادن به مردم پیشگامند. اما نظر من ... در مورد زایمان طبیعی یا سزارین ؟! نظر شما چیست ؟ بله به نظر من هم باید به بیماران اطلاعات کافی درمورد وضعیتشان داده شوداما یادمان باشد که فردی که می خواهد زایمان کند بیمار نیست بلکه یک زائو هست که برای مادر شدن ،برای تجربه سخت ترین و درعین حال لذت بخش ترین تجربه زندگی اش به بیمارستان مراجعه کرده است. من مخالفم مخالفم با اینکه متخصصی بالای سر زائو با او به عنوان یک بیمار برخورد می کند. بله اگر تعداد ماماها کم است باید نگران بود چون زایمان طبیعی همیشه بوده به عنوان یک فرایند فیزیولوژیک که باید طی شود وظیفه ماما هم مداخله نیست وظیفه ماما حمایت زائو هست تا این تجربه را به بهترین وجه ممکن داشته باشد. در اخبار ،مقالات و حتی کتاب های مرجع زنان و مامایی (نواک ، ویلیامز وووو )می بینیم که امار سزارین بالا رفته .و این اشتباهی است که مردم به خاطر نادانی مرتکب می شوند. چرا یک نفر برای اینکه بیمار حساب شود و نه سالم پول می پردازد. چطور انگیزه و ذهن مردم تغییر پیدا کرده ؟در بیمارستان هایی که آموزشی هستند هم ماما هست هم متخصص هم دانشجوی مامائی هست هم رزیدنت ،اما حریم ها همه شکسته شده و پزشکان از همان ابتدا پارا فراتر می گذارند. زایمان فرایندفیزیولوژیک هست که باید فیزیولوژیک طی شود نیازی نیست که زائو از لحظه ورود روی تخت بخوابد و مانیتورینگ شود اگر مراقبت های PNC به خوبی انجام شده اگر فرد مشکلی ندارد یا کیسه آب پاره است یا پست ترم یا پست date و و و و یک ماما باید رسیدگی کند و جای نگرانی نیست .موارد قابل کنترل .تفاوت ماماها و متخصصان زنان فقط در بخش جراحی است و البته سرطان ها . ولی هستند ماماهایی که در سراسر دنیا افتخارند و صاحب نظر حتی در حیطه زنان ودرمان. چرا چرا چرا باید مشکل ترافیک علت سزارین باشد . درست است تا پایان زایمان ،پزشک نگران است ماما هم هست اما پزشک به زائو به چشم بیمار می نگرد نگران است که مبادا قلب جنین افت کند مبادا دچار اسفیکسی شود مبادا مکونیوم اسپیره کند. خوب اینها نیاز به مراقبت هایی دارد که بدون آزار زائو ماما وظیفه دارد آنها را انجام دهد. چرا پزشک زائویی را که نیاز به بستری ندارد بستری می کند چرا به جای ripe کردن سرویکس مستقیم به استفاده از سنتوسینون روی می آورد .اگر زائو بیمار است اگر می خواهد از کتاب های مرجع استفاده کند پس چرا مطابق با کتاب پیش نمی رود.و بسیاری مسائل دیگر . ایا اینها را هم به بیمار توضیح می دهند ایا به بیمار می گویند که .....پرونده ها هم ......چه بگویم که حرف زیاد است راه حل این مشکل یا این است که مردم آگاه شوند که نمی شوند چون فکر می کنند چون فرد متخصص است پس بهتر عمل می کند و اطلاعات کامل به مردم داده نمی شود یا اینکه هزینه زایمان طبیعی بیشتر از سزارین شود متاسفم برای مردمی که باوجود زایمان در آب و انواع روش های کاهش دردو نه بی دردی باز هم حاضرند برای بیمار جلوه دادن خود هزینه بیشتری صرف کنند و لذت بخش ترین لحظه را که با وجود درد نوزاد خود را در لحظه اول تولد بعد از مدت ها انتظار می بیند آن را از دست دهد. باور کنید درد زایمان دردی نیست که در ذهن بماند اگر بود افرادی که زایمان طبیعی کرده اند دوباره تصمیم به بارداری نمی گرفتند .درد نیست که به یاد می ماند تنها رفتار پرسنل ،ماماها،پزشکان و اطرافیان در ذهن می ماند . یادمان باشد خدا بهترین را برای بنده خود می خواهد.

با سلام و با تشکر از توضیحات شما
زایمان طبیعی فرایندی فیزیولوژیک است و در ان شکی نیست .
ولی وقتی نگاهی به گذشته نچندان دور بیندازیم و مرگ ومیر مادران را در خاطر اوریم تعداد زنانی که سر زا رفته بودند واقعا کم نبودند و به جای اینکه اینهمه از عمومی شدن سزارین نگران باشیم اول از همه باید خوشحال باشیم که امروزه در کش.ر عزیزمان ایران اکثر زنان حتی در شهرهای بسیار کوچک دسترسی به اتاق عمل دارند و از بسیاری از مرگ های ناخواسته مادر و جنین جلوگیری میشود .....
ولی خوب سزاری های غیر ضروری که موجب هدر رفتن - وقت - نیرو- هزینه و مهمتر از همه تحمیل عمل جراحی غیر ضروری به مادر از معضلات امروزه جامعه ما شده است .
به امید حل این مشکل

النا سه‌شنبه 14 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 03:42 ب.ظ

سلام با تشکر از توضیحات شما. من از کسانی بودم که قصد زایمان طبیعی داشتم. (البته لگن کوچک در خانواده مادری من ارثی است و همه خاله ها سزارین شده اند. خودم و خواهرم سزارین به دنیا امدیم)
با رفتن به سایت babycenter.com و دیدن فیلم های زایمان های طبیعی در کشورهای اروپایی و مقایسه آن با خاطرات افراد زائو در زایمان طبیعی در ایران حتی در بیمارستانهای خصوصی و مقایسه نحوه برخورد اروپا و ایران با زائو. تصمیم خود را تغییر دادم هر چند که فیلم های زیادی هم از زایمان سزارین دیدم. اما نظر من روی سزارین باقی خواهد ماند. (الان 5 ماه و 3 هفته هستم). آیا تجهیزات انها را با بیمارستان های ما یکی میدانید؟!!

مریم چهارشنبه 26 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 03:48 ب.ظ

سلام

راجع به زایمان توی آب میخواستم بیشتربدونم

راسته که میگن بدونه درده وعفونت هم نداره؟

آیا اون آب یه آب معمولیه یا خیلی خاصه؟

این روشها بیشتر تبلیغاتی هست و فرق زیادی ندارد شنیدم این روش در تهران با مبالغ گزاف (۱۵ ملیون) انجام میشود.

شایسته یکشنبه 22 فروردین‌ماه سال 1389 ساعت 12:00 ب.ظ http://shaaaieste.blogfa.com

سلام
از مطالب وبلاگتون استفاده کردم
من الان ۴ ماهه باردارم
وقتی از دکترم در مورد زایمان سوال کردم خیلی راحت و جدی بهم گفت به هیچ وجه زایمان طبیعی رو بهت پیشنهاد نمیکنم
وقتی دلیل رو پرسیدم خیلی راحت گفت اگه میخوای برای زایمان بیام بالا سرت باید سزارین کنی؟؟؟!!!
چراااااا؟؟ خوب معلومه واسه دست مزد
خدا کنه این روند تو کشورمون عوض بشه
خیلی وقتا همین متخصص ها هستند (دور از جون شما البته)
که مادر رو از زایمان طیعی منصرف میکنند
براتون آرزوی موفقیت می کنم

والا تو کشورهای دیگه مردم انقدر راحت زایمان طبیعی میکنند که حتی خودشون هم اصلا زاضی به سزارین نمی شوند
چرا جون پزشک برای زایمان طبیعی هم همون دستمزد رو میگیره و تفاوت زیادی نداره چون در اصل زحمت زایمان طبیعی برای پزشک از سزارین خیلی بیشتر هست
تا وقتی مشکلات بیمه و دستمزد پزکشها حل نشده نمیتوان انتظار بیشتر از این داشت

زهره سه‌شنبه 21 اردیبهشت‌ماه سال 1389 ساعت 04:39 ب.ظ

با سلام

برای خانم هایی که که دچار درجاتی از قوز قرنیه هستند یا به طور ارثی قرنیه انها نازک است و یا عمل لیزیک چشم انجام داده اند زایمان طبیعی یا زایمان در اب مقدور است یا حتما باید سزا رین شوند؟












































































































هلما شنبه 27 شهریور‌ماه سال 1389 ساعت 11:01 ق.ظ http://hlma.blogfa.com

سلام خانم دکتر رویا امیدوارم همیشه سلامت باشید من دو روز است که فهمیدم باردار هستم و این دومین فرزند من است
زایمان اول را دکتر گفت سزارین کن بالطبع دومی هم سزارین است وقتی دکترها خودشان این پیشنهاد را می دهند و مطمئنانه به خاطر پول و مریض برایشان مهم نیست دیگر چه می توان گفت به نظر من علت زیاد شدن سزارین خود پزشک است اگر قبول ندارین تحقیق کنید
به هر حال امیدوارم شما در کارتان موفق و موید باشید
خدانگهدار

منم با شما موافقم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد