بیماریهای زنان زایمان و نازایی

وب لاگ رسمی دکتر رویا پورقربان جراح و منخصص زنان زایمان و نازایی بورد تخصصی از دانشگاه تهران

بیماریهای زنان زایمان و نازایی

وب لاگ رسمی دکتر رویا پورقربان جراح و منخصص زنان زایمان و نازایی بورد تخصصی از دانشگاه تهران

هورمونهای زنان

 

هورمونهای زنان 

 

با سلام  

سوالات بسیاز زیادی در مورد هورمونهای زنان و نقش انها و بیماریهای مربوط به انها  

در سایت مطرح میشوند که در اینجا بسیار مختصر و بزبانی بسیار ساده این مبحث را برای دوستان توضیح میدهم .  

 

 

حتما بار ها اسم هورمون و خصوصا هورمونهای جنسی به گوشتان خورده است و بارها  

شنیده اید که علت بسیاری از مشکلات و بیماریها را بروز اختلالات هورمونی گزارش کرده اند  

لذا : 

در سنین بلوغ که این سن برای هر تژاد و ملیت و قومی متفاوت است بطور ناگهانی تخمدان دختر خانمها شروع به فعالیت می کند و این تخمدان ها ( دو عدد تخمدان داخل شکم و در دو طرف رحم قرار دارند) شروع به ترشح هورمون می کنند .  

هورمونها مولکولهای پروتیئینی هستند که در برخورد به عضو هدف موجب بروز تغییرات میشوند.  

مثلا در دختر خانم سن بلوغی که ذکر کردیم این هورمونهایی که از تخمدانهای او ترشح میشوند موجب رشد موهای زیر بغل و ناحیه تناسلی - بزرگ شدن سینه ها - بروز عادت ماهیانه و ایجاد میل جنسی میشود .  

لذا اعضای هدف این هومونها پستان - رحم - فولیکولهای موی نواحی ذکر شده و تعدادی نقاط دیگر هستند .  

 

 

حال به بررسی تک تک این هورمونها می پردازیم :   

 

بقیه در ادامه مطلب ....


؛؛؛؛؛؛ هورمون پرولاکتین   ؛؛؛؛؛؛؛؛؛


 نام های دیگر این هورمون لاکتوژن ، ماموتروپ یا لاکتوتروپ می با شد. نقش اصلی آن تولید و ترشح شیر در غدد شیر ساز پستانها است، ولی در سلول های کبد ، کلیه ، غدد تناسلی و برخی نواحی دیگر بدن نیز گیرنده های پرولاکتینی شناسایی شده اند. نقش آن در مردان شناخته شده نیست ولی میزان این هورمون در خون زنان بیشتر از مردان است. در دوره حاملگی مقدار هورمون در خون زنان بشدت افزایش می یابد و دو تا سه هفته پس از زایمان به حد طبیعی باز می گردد. مکیدن پستان باعث تحریک ترشح پرولاکتین و ادمه ترشح آن می گردد. به نظر می رسد پرولاکتین در بروز میل جنسی نیز نقش داشته باشد و به همین دلیل گاهی آن را هورمون عشق (Love hormon ) می نامند.

ترشح هورمون تحت تاثیر دو فاکتور آزاد کننده و مهار کننده هیپوتالاموسی کنترل می شود که تاثیر فاکتور مهار کننده بیشتر از فاکتور آزادکننده است.مقدار ترشح هورمون در شبانه روز حالت نوسانی دارد و در طول شب بیشتر از روز است.همچنین مکیدن پستان ها ، تحریک نوک پستان توسط جنس مخالف ، مقاربت ، استرس ، هیپوگلیسمی ( کاهش قند خون ) و فعالیت شدید بدنی در زنان ترشح هورمون را افزایش می دهد. ترشح هورمون های استروژنی قبل از بلوغ و در دوران آبستنی و همچنین هورمون رشد و انسولین و بعضی از هورمون های غدد آدرنال در رشد پستان ها و افزایش غدد شیر ساز پستان دخالت دارند.

آدنوم هیپوفیز بعنوان یکی از علل بالا بودن پرولاکتین معمولا خیلی خوب به برموکریپتین و یا caberglide پاسخ میدهد. این آکونیست های قوی گیرنده های دوپامینرزیک مستقیما ترشح پرولاکتین را مهار میکنند و ترشح آن را از هیپوفیز قدامی کم میکنند
خواه آدنوم و یا میکرو آدنو م وجود داشته باشد. خیلی از بیماران با بالا بودن پرولاکتین متوسط دوره های بدون پریود متوسط واقعی دارند..ولی بعضی دیگر فقط تولید پروژسترون فاز لوتئال آنها کمتر از حد طبیعی است. وقتی پر کاری پرولاکتین علت عدم تحمک گذاری است و یا اختلال تخمک کذاری است.. با طبیعی شدن پرولاکتین بهد از درمان داروئی عملکرد تخمدان در بیشتر بیماران بحالت طبیعی بر میگردد.

یکی از اختلالات وابسته به پرکاری پرولاکتین .. کم کاری تیروئید اولیه است. وقتی کم کاری تیروئید بطور کلینیکی ظاهر میشود..
مشکل تشخیصی وجود ندارد.. اگر چه در بعضی بیماران تیروئید در سطح طبیعی است.. ولی سطح TSH بالاست.. که در جهت جبران اولیه کم کاری تیروئید sublinical رخ میدهد. در مان مناسب بیماران با افزایش خفیف TSH و پرولاکتین..
جایگزینی..هورمون تیروئید است که پاسخ به آن طبیعی شدن TSH و پرولاکتین و برگشتن سیکل تخمدان به حالت طبیعی را بدنبال دارد. 
پرولاکتین بالا

از میان انوع پرولاکتینوماها.. میکرو پرولاکتینو ما در زنان شایعتر ترند. در حالی که ماکرو آدنوم ها بیشتر در مردان دیده میشود.
پرولاکتین در زنان میتواند در زنان سبب پرکاری غدد جنسی ناشی از کمبود گنادوتروپین ها شده و منجر به کمبود استروزن گردد. سطح گنادو تروپینها طبیعی است و استروئید های جنسی کاهش دارند. پرولاکتین ترشح پالسی گنادو تروپین ها را مهار میکند و افزایش ناگهانی LH در وسط سیکل متوقف میسازد که این امر منجر به عدم تخمک گذاری میگردد. در مردان مبتلا پرولاکتین بالا
.. سطح تستوسترون معمولا کاهش یافته است.

خصوصیات بالینی
صرف نظر از علت پرولاکتینمی..خصوصیات بالینی در این اختلال مشابه است. پرولاکتینوما اغلب در زنانی که اختلال قائدگی و نازائی دارند رودتر تشخیص داده میشود.. و این موضوع بر خلاف مردان است که با کاهش میل جنسی و ناتوانی جنسی مراجعه میکنند. 90% زنان مبتلا به پرکاری تولید پرولاکتین..با قطع قائدگی ترشح شیر از پستان یا نازائی شکایت دارند. چنانچه پرولاکتینوما پیش از شروع دوران قائدگی شروع شود.. بالغین ممکن است با عدم شروع قائدگی اولیه مراجعه کنند. پرولاکتینوما علت 15-20 درصد موارد آمنوره ثانویه است. عدم تخمک گذاری بیمار با نازائی همراه است. ترشح شیر یا همان گالاکتوره.. ممکن است همزمان.. قبل.. یا بعد از اختلال قائدگی ایجاد شود. . و گاه ممکن است از نظر بالینی آشکار نباشد..یا تنها در معاینه پستان تشخیص داده شود. کمبود استروزن ممکن است موجب بروز استوپنی.. خشکی وازن احساس گر گرفتگی و تحریک پذیری گردد. پرولاکتین تولید آندروزن آدرنال را تحریک میکند و افزایش آندروزن میتواند سبب افزایش وزن و پر موئی گردد.پرولاکتین ممکن است با اضطراب و افسردگی همراه باشد. مردان معمولا در اثر کم کار شدن غدد جنسی دچار کاهش میل جنسی و ناتوانی جنسی می شوند.این نشانه ها اغلب موارد توجه را به تشخیص پرولاکتینومای بالا جلب نمیکند..لذا در بسیاری از موارد تشخیص تا زمانی که اختلال دید.. سردرد و کم کاری هیپوفیز ایجاد شود به تاخیر می افتد.

تشخیص
عوامل متعددی از جمله شرایط فیزیولوزیک مختلف( حاملگی.. استرس.. تحریک نوک پستان)..بعضی داروها( فنوتیازین ها.. متیل دوپا.. سایمتیدین.. متوکلوپراماید..) و ضعیت های پاتولوزیک( کم کاری تیروئید.. نارسائی مزمن کلیه ضایعات قفسه سینه) ترشح پرولاکتین را تحت تاصیر قرار میدهند.. با اینحال سطوح پایه پرولاکتین.. بالای 200 ng/dl معمولا بر وجود پرولاکتین بالا دلالت میکند.. برای اثبات تشخیص باید..MRI انجام داد.

درمان
درمان داروئی توسط آگونیست دو پامین.. برومو کریپتین یا کابر گولین ...در اغلب بیماران عملکرد غدد جنسی و باروری را باز میگرداند. آگونیست های دوپامین در تعدا قابل توجهی از بیماران مبتلا به ماکرو آدنوم باعث کوچک شدن تومور می شود. در بیمارانی که دچار اختلالات میدان دید یا علائم عصبی شده اند.. و در بیمارانی که نمیتوانند داروی طبی را تحمل کنند جراحی ترانس اسفنوئئیدال لازم میشود. 

مقادیر طبیعی پرولاکتین

من به بعضی از واحد های استفاده شده برای سنجش پرولاکتین اشاره میکنم... اما باید توجه داشته باشید که بهتره برای تعیین بالا
یا پائین بودن مقادیر هر تستی.. . علی الخصوص پرولاکتین, به مقادیر نرمال همان آزمایشگاهی که نمونه خونتونو تحویلش دادید توجه کنید

اگر واحد ng/ml باشد: برای مردان 20-0 طبیعی است
برای زنان 23-0 طبیعی است

اگر واحد ng/dl باشه:
مقادیر بالای 200 بر وجود پرولاکتین بالا دلالت دارد

اگر واحد mIU/l باشه:
مقادیر بین 600-30 طبیعی است. 
کلینیک غدد
چرا پرولاکتین زیاد می‌شود؟

پرولاکتین نام هورمونی است که در طول دوران بارداری از قسمت جلویی غده هیپوفیز مادر ترشح شده و موجب می‌شود تا بافت‌ پستان تکامل یافته و شیر در آن تولید شود. طی بارداری، غده هیپوفیز مادر پرولاکتین زیادی می‌سازد (10 برابر حالت عادی) و پس از تولد کودک با مکیدن ممتد پستان‌ها، غده هیپوفیز را همچنان تحریک می‌کند که به ساخت پرولاکتین ادامه دهد.
در حالت طبیعی، تنها وقتی که افزایش پرولاکتین را داریم، دوران شیردهی است و اگر در مواقع دیگر مشاهده شود، باید به دنبال بیماری خاصی بگردیم. از جمله مشکلاتی که می‌تواند به افزایش پرولاکتین منجر شوند: وقتی تشکیل توموری در همان ناحیه از هیپوفیز در مغز بوده و سلول‌های طبیعی که پرولاکتین می‌ساختند، تغییر شکل یافته و به تومور تبدیل شدند (پرولاکتینوما) و بی‌دلیل هورمون می‌سازند. گاهی سلول‌های تومور خودشان پرولاکتین نمی‌سازند اما به دلیل اثر فشاری ناحیه دیگر ترشح هورمون پرولاکتین صورت می‌گیرد. بیماری‌های مزمن مانند نارسایی کلیه و یا بیماری مزمن کبدی، مصرف برخی داروهای اعصاب و یا مصرف قرص استروژن نیز گاهی سبب افزایش پرولاکتین می‌شود. بیماری‌هایی مانند کم‌کاری اولیه تیروئید یا برخی مواقع ضربه یا ترومایی که به قفسه سینه وارد شود، در افزایش پرولاکتین موثر است. به هر حال وجود هر کدام از این مسایل می‌تواند علایمی دال بر افزایش پرولاکتین در خون بدهد. این علایم عبارتند از: اختلال عادت‌های ماهیانه به صورت پریود نامنظم و یا قطع عادت ماهیانه، با اینکه فرد حامله نیست و گاهی حتی مجرد است، ترشح شیر از پستانش دارد، وجود موهای زاید در صورت به همراه جوش صورت. اگر هورمون پرولاکتین در مردها افزایش یابد، موجب کاهش میل جنسی در اثر کاهش سطح هورمون‌های جنسی (تستوسترون) شود. دسته دیگری از علایم به دلیل آن اثر فشاری که تومور موجود در هیپوفیز ایجاد کرده، حاصل می‌شوند مانند سردرد، اختلال دید طوری که دید جانبی یا طرفین تار است. حالت تهوع و درنهایت به علت اثر فشاری روی ناحیه‌ای که هورمون‌های بیضه را می‌سازد، مشکلات کاهش میل جنسی و حتی شاید فرد با علایم مشکل غده فوق کلیوی مراجعه کند. به هر حال اگر به دلایل بروز علایم چشمی یا زنان یا غدد به هر متخصصی مراجعه کنند، جزو تست‌هایی که از او می‌گیرند، میزان پرولاکتین هست و نگرانی تشخیص نداریم. درمان بستگی به این دارد که آیا سلول‌های تومور موجود، خودشان پرولاکتین می‌سازند (پرولاکتینوما) و یا به دلیل اثر فشاری تومور، از منطقه دیگری هورمون ساخته می‌شود. درباره اول یعنی پرولاکتینوما ابتدا سعی می‌کنیم دارودرمانی شروع کنیم تا تومور کوچک شود. اما اگر دیدیم توده دیگری است که در اثر فشار آن این ترشح پرولاکتین حاصل می‌شود حتما اقدام به برداشتن تومور می‌کنیم.

؛؛؛؛؛؛؛ هورمون استروژن ؛؛؛؛؛؛؛؛؛؛؛  

با شروع دوره بلوغ تخمدان شروع به تولید تخمک می نماید هر ماه یک عدد تخمک تولید میشود

 دور تا دور تخمک سلولهایی وجوددارند که همزمان با رشد تخمک شروع به ترشح هورمون استروزن می کنند کم کم که تخمک بزرکتر می شود ترشح هورمون استروؤن نیز بیشتر می کردد تا اینکه در حدود 14 روز بعد از شروع عادت ماهیانه تخمک ازاد می کردد بعد از ازاد شدن تخمک ترشح استروؤن بمقدار کم همجنان ادامه می یابى ولی هورمون دیکری نیز ترشح می کردد که بروژسترون نام دارد .  در حقیقت بقایای فولیکول بعد از ازاد شدن تخمک جسم زرد نامیده میشود . این جسم زرد موجب ترشح پروژسترون و مقداری استروژن میشود که برای حفظ و باز سازی لایه داخل رحم (اندومتر) و مناسب سازی ان جهت لانه گزینی جنین لازم و ضروری می باشد.  

دقیقا ۱۴ روز بعد از ازاد شدن تخمک دوره زندگی جسم زرد نیز به پایان می رسد و با از دست دادن قدرت ترشح خود تبدیل به بافت غیر فعالی بنام جسم سفید می شود . با این تغییرات ترشح هورمون استروژن و پروژسترون به ناگاه متوقف می شود که این امر موجب بهم ریختن جدار داخلی رحم(الایه اندومتر) و بروز خونریزی و ریزش سلولهای این ناحیه میشود که دوره ماهیانه نامیده می گردد.  

معمولا در اولین و دومین روز دوره ماهیانه میزان هورمونها که در حد اقل خود هستند اندازه گیری می شوند . پس از بروز دوره ماهیانه و توقف ترشح استروژن و پروژسترون . به طور خودکار غده هیپوفیز مغز این امر را تشخیص داده و شروع به تولید هورمونهای محرک تخمدان (اف اس اچ --- و ال اچ می کند) این هورمونها موجب بزرگ شدن فولیکولهای تخمدان و تولید مجدد تخمک می شوند و سیکل ماه قبل دوباره تکرار می شود)  


 

؛؛؛؛؛هورمون پروژسترون؛؛؛؛؛ 

 

هورمون پروژسترون یکی از دو عدد هورمون معروف در خانمها است در مورد استروژن در بالا توضیح داده شد و اینک به توضیح در مورد هورمون پروژسترون می پردازم  

حتما بارها این جملات را که ( تخمدان من تنبل هست و بدون تزریق امپول پریود نمیشوم ) شنیده اید .   

همانطور که میدانید هر ماه یک عدد تخمک از تخمدان خانمها ازاد میشود . این تخمک بعدها وارد لوله رحم شده و در انجا با اسپرم (در صورت وجود مقاربت جنسی) ترکیب میشود و تبدیل به جنین میگردد . جنین حاصله از طریق لوله رحم وارد رحم شده و به داواره رحم میچسبد و شروع به رشد میکند.  

حال بر سر تخمدان چه می اید؟ 

بعد از ازاد شدن تخمک ( که معمولا در اواسط سیکل و حدودا در روزهای ۱۲ تا ۱۵ پریود رخ میدهد  . تخمدان شروع به ترشح هورمون پروژسترون میکند . این بدین معنی است که اگر بعلتی تخمک ازاد نشود پروژسترون نیز ترشح نخواهد شد. حال این پروژسترونی که ترشح شد بر روی جدار رحم اثر نموده و انرا برای لانه گزینی و به اصطلاح چسبیدن رحم اماده میکند و اگر مقدار ان کم باشد گاهی لکه بینی و خونریزی اتفاق می افتد و حتی اگر جنین هم وجود داشته باشد سقط خواهد شد.  

برای همین میزان ان در روز ۷ یا ۸ بعد از ازاد شدن تخمک (حدودا روز ۲۱ پریود) اندازه گیری میشود تا از وجود تخمک گذاری و مقدار مناسب تولید پروژسترون اطمینان حاصل شود .  

این ترشحات تا ۱۴ روز ادامه میابد. حال اگر حاملگی رخ داده باشد این هورمون از جفت نیز ترشح خواهد شد و همچنان مقادیر ان افزایش خواهد یافت  

ولی اگر حاملگی اتفاق نیفتاده باشد بعد از ۱۴ روز ترشح پروژسترون متوقف میشود و این توقف ناگهانی تولید پروژسترون هست که موجب ریزی جدار رحم و بروز پریود میشود .  

بنابر این در خانمهایی که اصطلاحا تخمدان انها تنبل هست منظور این است که تخمک گذاری بطور مرتب و هر ماه صورت نمیگیرد و لذا در ماههایی که تخمک آزاد نشده است هورمون پروژسترون نیز ازاد نمیشود و لذا عدم وجود ان موجب عدم وقوع دوره ماهیانه میگردد . 

در این افراد میتوان با مصرف خوراکی و یا تزریقی هورمون پروژسترون موجب ایجاد خونریزی ماهیانه شد.  

 هورمون پروژسترون برای تنظیم دوره های ماهیانه - کنترل لکه بینی-جلوگیری از بروز سقط جنین- ایجاد خونریزی ماهیانه و بصورت قرص یا امپول مورد استفاده قرار میگیرد .


FSH  

هورمون محرک فولیکول از عذه هیپوفیز مغز ترشح میشود و ترشح ان با میزان استروژن خون نسبت عکس دارد . در ابتدای دوره ماهیانه که مفدار استروژن خون کم میشود میزان ان شروع به افزایش میکند . البته این اثر تنظیمی شرایط و حالات مختلف دارد که از حوصله این بخش خارج است ولی کلا باید بدانید که وقتی تخمدان بخوبی قعالیت نمی کند بدن برای تحریک تخمدان FSH بیشتری تولید میکند و لذا میزان این هورمون در بدن بالا می رود تا جایی که در زنان بعد از یائسگی که تخمدان اصلا نمی تواند تخمک تولید کند میزان این هورمون بسیار بالاتر است.


 

LH  

این هورمون نیز از غده هیپوفیز مغز ترشح میشود و موحب ترشح پروژسترون از تخمدان می گردد  

از طرف دیگروقتی اندازه تخمک به حد مطلوب می رسد و استروژن بیشتری تولید میکند افزایش ناگهانی این هورمون LH موجب اغاز فرایند ازاد شدن تخمک میگردد. 

در درمان ناباروری نیز تجویز هورمون HCG که مشابه LH بدن است برای ازاد سازی تخمک انجام میگیرد.


 

 

 

 

نظرات 44 + ارسال نظر
مهسا جمعه 24 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 06:17 ب.ظ

سلام.اخرشم جواب من رو در قسمت نظرات درج نکردید. خواهش میکنم همینجا جواب مشکلم رو بدید.اگه میخواهید دوباره مینویسم.من در قسمت واژنم یک تکه گوشت اضافی مشاهده میکنم که مطمئنم ژرده بکارتم نیست.این تکه گوشت گاهی قسمت بیشترش از واژنم زده بیرون گاهی هم کمی ازش.نمیدونم چیه؟ایا کیسته؟اگه کیسته ژس چرا گوشتیه؟این تکه گوشت رو سالهاست که دارم.لطفا بهم بگید ایا در اینده برام مشکل ساز هست؟

سلام
بهتر هست که برید پیش یک پزشک تا معاینتون کنند و این تکه اضافی رو بردارند چون ظاهرا خیلی نگرانتئن کرده . البته بودن یا نبودنش هیچ مشکلی ایجاد نمی کنه و معمولا این چیزها ربطی به خود ارضایی ندارند.

مهسا جمعه 24 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 06:19 ب.ظ

در ضمن اگه مشکلی هست راه چارش رو بهم بگید.با توجه به اینکه من قبلا خودارضایی داشتم ایا ممکنه باعثش اون باشه؟البته یکسالیه ترک کردم ولی اون هنوز هم هست و گاهی تصور میکنم قسمتی از دستگاه تناسلیمه با توجه به اینکه هیچ مشکلی برام ایجاد نمیکنه.ایا امر عادیه؟

مینا۱ جمعه 24 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 06:47 ب.ظ

سلام تو رو خدا جواب منو بدین. من هفت ماه پیش سقط به علت اینکه وسیله سنگین برداشته بودم داشتم.اون دفعه بعد سه ماه حامله شدم .الان ۴ماه اقدام کردیم ولی بی فایده است حالا ترشحاتسفید خیلی زیادی دارم ولی بو نداره چه کار کنم مرسی

من جواب سوال شما رو دادم . فکر میکنم مشکلی که در این وب لاگ هست اینه که یادتون میره سوالتون رو کجا نوشته بودید و جواب رو پیدا نمی کنید چون جواب ها رو درست زیر سوالتون درج می کنم .
۴ ماه مدت زیادی نیست .و همانطوری که بهتون گفته بودم یکی دو ماه دیگه صبر کنید و نگران نباشید.

پرنیان شنبه 25 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 09:41 ق.ظ

سلام
۲۸ ساله و ۵ ساله که متاهل هستم. به خاطر درمان آندومتریوز از ۵ ماه قبل بصورت مداوم ال-دی مصرف می کنم. گاهی لکه بینی داشتم که با ۲ برابر کردن ال-دی برطرف می شد

اما ۳ هفته قبل به خونریزی شدید همراه با لخته های خیلی بزرگ دچار شدم که خوردن ۲ تا ال-دی هیچ تاثیری نداشت. به تشخیص پزشکم هر ۶ ساعت ۲ عدد مفنامیک اسید استفاده کردم.موقتا به کاهش خونریزی کمک کرد. بعد از اون گاهی تا روزی ۴ عدد استروژن کانجوگه (ال-دی روقطع نکردم) مصرف کردم
الان هم هر شب ۱ عدد ال-دی و ۱ عدد استروژن می خورم ولی خونریزی کماکان ادامه داره(هر چند که مقدارش خیلی کم شده)

لطفا منو راهنمایی فرمایید که برای قطع کامل خونریزی و لکه بینی چکار کنم؟

با سلام

من جواب سوالتون رو دادم و فکر میکنم بزرگترین اشتباه شما دو برابر کردن ال دی انهم بصورت گاهگاهی هست انکار نه تنها باعث بد تر شدن اندومتریوز میشود بلکه خونریزی نا مرتب هم ایجاد میکند که درمان انجام شده را بی اثر می نماید .

مصرف ال دی در صورتی در درمان اندومتریوز مفید است که بتوان با ان از بروز خونریزی بمدت ۳ تا شش ماه جلوگیری کرد در غیر اینصورت هیچ کمکی به درمان اندومتریوز نمی کند .
لذا اگر با ال دی خونریزی دارید باید روش درمان را عوض کنید .
برای اندومتریوز درمانهای دارویی متعددی وجود دارد ولی فراموش نکنید درمان اندومتریوما فقط جراحی است و به دارو جواب نمیدهد و اگر هم بدهد موقت هست. درمان دارویی برای اندومتریوز هایی در نظر گرفته می شود که با اندومتریوما همراه نباشد و
البته خوب ممکن است اصلا کیست شما فقط یک کیست ساده بوده ولی در هر حال کیستس که ۵ ماه از بین نرفته باشد و انهم در خانم جوان بهتر است برداشته شود حالا یا لان یا در اولین فرصت ممکن .

سارا شنبه 25 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 03:44 ب.ظ

سلام. من مدت دوسال است که موهاس زیر بغل و قسمت تناسلی رو به وسیله اپی لیدی از ریشه میکنم. با توجه به اینکه فرمودید هورمونهای تخمدان باعث بروز موها میشنو و اینکه غددی در ناحیه زیر بقل وجود دارد ایا این کار من باعث بیماری یا اسیب و خلل در دستگاه این غدد میشه؟ ایا در اینده من مستعد سرطان سینه میشم.چون شنیدم این کار باعث بوجود امدن غده میشه.ایا صحت داره؟ اینم بگم تو این دو سال هیچ مشکلی برام بوجو نیومده.مرسی

با سلام
این دستگاه عارضه خاصی ندارد.

گیتا دوشنبه 27 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 12:29 ق.ظ

با سلام و تشکر از اینکه در مورد هورمونها مطلب نوشتید سوال من این است که ایا بالا بودن هورمونی به نام پرولاکتین باعث نازایی میشود؟ و ایا برای جنین خطرناک است؟ ایا اول باید این هورمون را درمان کرد و بعد بچه دار شد یا نه؟(۸۵۰)

با سلام در ادامه مبحث هورمونها کاملا سوالتون رو توضیح میدم.
ولی مختصرا بهتون میگم که ۸۵۰ رو باید دارو بخورید.

مهسا دوشنبه 27 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 11:45 ق.ظ

ببخشید من در شرف ازدواجم.و نگرانم که نکنه این توده گوشتی برای ازدواج برام ایجاد مشکل کنه.ایا مشکل پپش میاد؟

معمولا مشکلی ژیش نمی اید بهتر است نگران نباشی و بیخودی شک و شبهه ایجاد نکنی

گلی دوشنبه 27 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 06:41 ب.ظ

با سلام. مادر من مدتیست که دچار نامنظمی پریود شده.سه ماه پریود نشدند که به دکتر مراجعه کردند و پس ار معاینه گفتند هیچ مشکلی نداره.البته چون سنشون ۴۹ سال هست احتمال یائسگی دادند که بعد از دادن ازمایش گفتند نه یائسه نشده. اما براش استروژن و پروژسترون نوشتند تا مدت دوماه بخورد. چند ماه در روزهای پریود لکه بینی خفیفیس داشت اما بعد از مصرف قرصها به طور کامل قطع شده و الان مدت سه ماه است که پریود نشده.ایا نیاز به درمان داره یا دچار مشکل شده؟و ایا میشه گفت یائسه شده در صورتی که ازمایشات ۵ ماه ژیش چنین چیزی رو رد کردند؟متشکرم

با سلام
در اواخر دوره باروری معمولا تخمدان ضعیف تر می شود و پریود ها نامرتب می شوند لذا بهتر است در صورت عدم پریود هر ماه پروژسترون (تحت نظر پزشک) مصرف کنند تا پریود ها مدتب شوند.

نیکو سه‌شنبه 28 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 05:13 ب.ظ

خانم دکتر از بزرگواری و انسانیت شما برای جواب دادن به سوالم بی اندازه ممنونم.

۵ ساله که ازدواج کردم و ۴ ساله که درگیر این مشکل هستم(آندومتریوز و آندومتریوما). دردهای طاقتفرسای لگنی و زیر شکم داشتم. پریودهای کاملا نامنظم. خونریزی ماهانه خیلی کم و ....

۳ ماه آمپول دکاپپتیل و دی فریلین زدم یه مدت قرص دانازول استفاده کردم و چند مدل دیگه درمان ولی تاثیر همه موقتی بود و کیست من در این مدت با وجود کوچیک بزرگ شدن همچنان پابرجاست! و البته سایر مشکلاتم

در حال حاضر هم همونجوری که خدمتتون گفتم ۴ ماهه که ال دی مصرف می کنم.

پزشکم معتقده که جراحی هم درمان داءمی نیست و این مشکل دوباره برگشت می کنه و ایشون در واقع فقط داره سعی می کنه که بیماری رو تحت کنترل نگه داره!

به نظر شما جراحی باز یا لاپاراسکوپی برای از بین بردن کیست و چسبندگیها می تونه ۱۰۰٪ جواب بده؟

با توجه به اینکه من و همسرم ابدا قصد بچه دار شدن نداریم آیا پیشنهاد می کنید تخمدان درگیر رو با جراحی خارج کنن؟

با تشکر

یسنا سه‌شنبه 28 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 06:34 ب.ظ

سلام ایا مصرف قرص فولوکونازول150باعث مثبت کاذب شدن بی بی چک میشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

لیلی چهارشنبه 29 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 10:52 ب.ظ

سلام خانم دکتر عزیز ۸ سال است ازدواج کردم ۳۰ سال دارم در کودکی سل (تی بی) داشتم درمان شدم ولی متاسفانه مثل اینکه باعث چسپندگی لوله هایم شد عکس رنگی گرفتم لاپاراسکوبی کردم و ۶ بار ی وی اف کردم نتیجه نگرفتم در بیمارستان صارم - و موسسه رویان ضمنا همیشه هم تخمک هایم نیز کم می شوند با آمپول های زیادی تزریق می کنم تخمکهایم به 2و یا 3 عدد می رسد ولی بعد از انتقال تا کنون نتیجه نگرفتم ترا به خدا کمکم کنیدمنتظرم پاسخ شما هستم

سما شنبه 2 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 03:54 ب.ظ

با سلام و خسته نباشید...
یکی از اقوام ما که سنی حدوده 43 داردند، در دوران پریود دچار گاهی تب و لرز میشوند و همراه درد شدید در شکم که بعد از این دوران احساس زخم در داخل شکم می کردند ، پزشک به ایشون گفتند که سونوگرافی کنند و گزارش سونوگرافی به شرح زیر بوده است ، میشه شما نظرتون رو در مورد این گزارش بدین(در پست بعدی گزارش رو گذاشتم) چون وقت دکتر بعدی ایشون خیلی دیر هست؟ بیماری ایشون چی هست ؟ آیا احتیاج به جراحی دارند یا با دارو معالجه میشه؟
با تشکر ... .

سما (گزارش) شنبه 2 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 03:55 ب.ظ

گزارش :
رحم 96*58 mm بزرگتر از طبیعی است.
تصویر توده هترواکوژن به قطر 36*27 mm در امتداد اندومتر قسمت فوندال رحم دیده میشود که بیشتر بنظر میرسد که میوم خلف ساب اندومتریال باشد تا توده اندومتریال .
همچنین میومی در میومتر خلفی تنه رحم به قطر 40 mm مشهود است .
آندومتر 5 mm و تخمدانها دارای اندازه و اکوی طبیعی هستند .
مایع آزاد در لگن دیده نشد.

علی یکشنبه 3 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 06:33 ق.ظ

با سلام به خانم دکتر رویا
من هم به سهم خودم از لطف و بزرگواری شما به خاطر جواب به سوالات مردم و مطالب خوب و پزشکی در اختیار عموم قرار میدهید تشکر میکنم انشاا... در کار خود موفق و پیروز باشی

دکتر پورقربان چهارشنبه 6 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 01:28 ق.ظ

این فیبروم کوچک مشکب خاصی تدارد نگران نباشید

سما چهارشنبه 6 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 02:23 ب.ظ

با تشکر از پاسختون

Masomeh جمعه 8 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 03:56 ق.ظ http://www.soroode-asheghi.blogfa.com

ba salam be shoma az tarige net ya hamon chat mishe ba shoma sohbat kard.

با سلام
متاسفانه امکان صحبت وجود ندارد. سوالات خود را در سایت مطرح کنید.

دریا سه‌شنبه 12 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 12:57 ب.ظ

سلام>من 27 ساله ومتاهل هستم در یک سونو متوجه یک endometriumaبه اندازه 30*21* 25 میلیمتر در تخمدان راستم شدم.دکتر مصرف 3 بسته قرص LDبدون وقفه را تجویز کرده .آیا مصرف بدون فاصله پشت سر هم مضر نیست؟ خواهرم با مصرف 1 بسته ونیم دچار سکته مغزی قلبی شد آیا برای من خطرناک نیست.؟من دارای قاعدگی منظم هستم.اما اولین قرص را از روز 9 شروع کردم چه کنم آیا قرص را ادامه دهم ؟قصد بارداری دارم.

الی دوشنبه 25 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 01:34 ب.ظ

سوالی دارم من ۱ هفته از زمتن پریود من می گذارد و من غده ی تیروئید دارم

رها سه‌شنبه 26 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 08:06 ب.ظ

سلام.من 21 ساله و متاهل هستم در یک سونو گرافی متوجه شدم که تخمدانم ضعیفه و هر از گاهی قاعدگی با تاخیر دارم آیا امکانش هست حامله بشم؟و همچنین مدتی پیش همسرم زگیل تناسلی داشت و درمان شد اما متسفانه به من سرایت کرده و یه کم نگرانم چیکار کنم؟

رها سه‌شنبه 26 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 08:40 ب.ظ

ببخشید اشتباه کردم منظورم تبخال تناسلی بود.ممنون از پاسخ شما

نرگس شنبه 30 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 10:56 ق.ظ http://http:/

سلام
رشد نارس سینه ها در دختران چه دلیلی می تونه داشته باشه ؟و راه درمانش چیه ؟

این موضوع باعث ناباروری میشه؟

با تشکر

فرناز شنبه 30 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 03:30 ب.ظ

با سلام و خسته نباشید
خانم دکتر لطف کنید و بیشتر در مورد استروژن توضیح بدید: میزان مورد نیاز برای بدن چقدره، ارتباط زیاد شدن ترشح استروژن با تعداد زیاد مقاربت ها و راه تشخیص میزان موجود در بدن.
ممنونم.

هوریه پنج‌شنبه 26 آذر‌ماه سال 1388 ساعت 03:38 ب.ظ http://newsreporter.blogfa.com

با سلام.
من ۲۱ ساله هستم ۲ساله ازدواج کردم و جلوگیری طبیعی داشتم مدت دو ما هست جلوگیری ندارم و پریودم به تاخیر افتاده اما هنوز از حامله شدنم خبری نیست دکتر رفتم قرص مدوکسی پروژسترون داد. چه کنم حامله شوم؟ چقدر وقت می خواد؟بعضیامیگن باید یک سال تلاش کنی تا حامله بشی؟لطفا حتما جواب بدین..خداخیرتون بده خانم دکتر.

نگران نباش این حالت طبیعی هست

هوریه دوشنبه 14 دی‌ماه سال 1388 ساعت 07:42 ق.ظ http://newsreporter.blogfa.com

باسلام.
خانم دکتر من قصد بارداری دارم و رژیم غذایی گرفتم من که نمی دونم کی حامله میشم آیا رژیم ضرر داره؟ ادامه بدم یا قطع کنم؟برای الان که زمان تخمک گذاریم هست تعداد دفعات نزدیکی چقدر باشه؟ کی بیشترین شانسو داره؟

بهترین حالت اینست که در زمان تخمک گذاری در صورت امکان هر روز نزدیکی داشته باشید.

الی سه‌شنبه 22 دی‌ماه سال 1388 ساعت 05:08 ب.ظ

سلام.دم مقعد متوجه گوشت اضافی کوچکی شدم که نگرانم کرده.این گوشت اضافی چیه؟باید چی کارش کنم؟عمل جراحی نیازه؟

با سلام
این مربوز به بقایای هموروئید( بواسیر) هست اگر از نظر ظاهری اذیت میشید میتونید عمل کنید
جهت عمل میتونید همینجا پیام بگذارید.

شمیم جمعه 2 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 08:49 ب.ظ

سلام خانم دکتر
ممنون از سایت خیلی خیلی خوبتون
میخواستم ازتون بپرسم که کرم های موبر دائمی برای پوست ضرر نداره یا در هرمون ها اختلالی ایجاد نمیکنه؟
بعد اینکه این کرم ها واقعا باعث میشه موها دیگه در نیاد؟
ممنون میشم جوابمو بدین.
با تشکر

دائمی که نیستند و اینها بیشتر تبلیغات می باشد ولی از نظر عوارض تائید شده اند و جای نگرانی نیست.

فریبا شنبه 3 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 03:19 ق.ظ

سلام خانم دکتر:
من قبلا هم براتون پیام گذاشتم و جواب دادید.ممنونم.اما می خوام بدونم آیا من مشکل هورمونی خواهم داشت یا مریضی های دیگه؟(سندروم mrkh )
و این عمل ترمیمی که گفتید آیا میشه همین الان و قبل از ازدواج انجام داد؟
ممنون از وقت گذاشتنتون

در اصل باید معاینه بشید تا معلوم بشه چه کاری لازم هست انجام بشه ولی عمل رو قبل از ازدواج میتونید انجام بدید.مشکلی نیست.

نسرین شنبه 3 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 10:53 ق.ظ

سلام

آیا زمان استفاده از آمپول مدروکسی پروژسترون ۵۰۰ امکان حاملگی وجود دارد

این امپول در اصل برای پیشگیری از بارداری بکار میرود و اصولا حاملگی نباید اتفاق بیفتد.

بهی یکشنبه 4 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 10:14 ق.ظ

سلام من ۲۰ ساله هستم ۱۰ ماه با کسی نزدیکی داشتم ولی الان حدود ۱ماهی میشه که با هم نبودیم الان می خوام عمل کنم آیا من بعدا معاینه بشم دکتر متوجه میشه؟ممنون

بله

هوریه دوشنبه 12 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 10:07 ق.ظ

سلام خانم دکتر من برای پریودم چون تاخیر داشت دکتر قرص مدوکسی پروژسترون . دوهفته پیش پریودم تموم شد و الان دو روزه لک بینی دارم که فقط در ابتدای صبح است(مثل خون پریود نیست صورتیه) در ضمن قصد بارداری هم دارم این لکهای صورتی می تونه چی باشه؟
۲- آیا ضمن مصرف پروژسترون می شود حامله شد؟

با سلام
مصرف پروژسترون به باردار شدن شما کمک میکنه و لی اگر دیر پریود میشید این نشون میده که تخمدانتون یه کم ضعیف هست و بهتره تحت نظر پزشک از کلومیفن نیز استفاده کنید.

رضوان دوشنبه 12 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 05:29 ب.ظ

سلام
من یه سوال دارم که خیلیم نگرانم کرده پریود منظم نداشتم ولی دو ماهه منظم شده دفعه اخر که پریود شدم فقط دو روز خونریزی داشتم و تموم شدم تا دوهفته بعد دو باره پریود شدم یعنی امروز خیلی می ترسم چه کنم ؟ ممنون

خوب این علائم بین خانمها زیاد اتفاق می افته و بهتر هست یک بررسی هورمونی و سونو بشید تا خیالتون راحت بشه .

هوریه یکشنبه 25 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 11:41 ق.ظ

سلام
قرص گلوکوفاژ برای چی بکار میره؟ غیر از دیابت. ربطی به پریود داره؟واسه حاملگی چطور؟

قرصهای گلوکوفاژ موجب بهتر شدن فعالیت تخمدان میشود و در موارد تخمدان پلی کیستیک برای کمک به بارداری و جلوگیری از سقط بکار میرود .

منا دوشنبه 26 بهمن‌ماه سال 1388 ساعت 10:28 ق.ظ

با سلام
من۲ ساله ازدواج کردم الان تازه شروع کردم می خوام حامله بشم .میگن برای بار اول ممکنه طول بکشه مثلا تا یه سال تلاش کنی که بعد بشی این حرف چقدر صحت داره؟

این گفته صحت دارد شما نمیتوانید دقیقا در زمانی که میخواهید حامله شوید البته اگر شانس بیاورید ممکن است این اتفاق بیفتد.

هانیه یکشنبه 2 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 05:01 ب.ظ

سلام خانم دکتر
من قرص گلوکوفاژ دکتر برام نوشته بود یه دونه صبح یه دونه شب من دیروز صبح فراموش کردم بخورم کمی هم دل درد داشتم وعده هایی که فراموش می کنم چه کنم؟

کار خاصی لازم نیست بکنید

رعنا دوشنبه 3 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 06:20 ب.ظ

سلام خانم ذکتر خسته نباشید
خانوم دکتر لطفا منو راهنمایی کنین من از هیشکی نمیتونم اینو بپرسم که ۱ ماه است که از روی وقت عادتم میگذرد و من هنوز عادت نشده ام مشکل من این است که تا قبل اینکه عادت بشم من هرروز با ترشحات سفید رنگیو ملتهبی مواجه هستم که نمیدونم این ترشحات چیه و حدود ۶ ماه هست که این مسله وجود داره و من شنیدهام که این ترشحات قبل از بلوغ شدن میاید و من ۱۷ ساله هستم و حدود ۱ سال و نیم است که عادت شده ام خانوم دکتر لطفا منو راهنمایی کنید خواهش میکنم

هوریه سه‌شنبه 4 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 06:58 ب.ظ

سلام خانوم دکتر
من قرص گلوکوفاژ و پروژسترون استفاده میکنم
۱۲ روز از پریودم می گذره الان دوباره پریود شدم ماه قبل هم همین طور شدم
الان باید ۵ روز دیگه پروژسترونا رو شروع کنم آیا بازم پروژسترون رو بخورم؟در ضمن قصد بارداری دارم.

این سایت جهت مطالعه شما و اطلاع رسانی راه اندازی شده و در مورد مشکلات خود حتما با پزشک معاتجتان مشورت نمایید

فاطمه پنج‌شنبه 6 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 08:27 ق.ظ

با سلام من آخرش متوجه نشدم که کجا باید سوال بپرسم ببخشید میشه همین جا جوابم رو بدید.

ببخشید من هر ما تخمک گذاری خیلی خوبی دارم ولی باردار نمیشم عکس رنگی هم گرفتم مشکلی نداشتم

فقط آزمایش هورمون ندادم میخواسم بدونم با توجه به اینکه من هر ماه فولیکولای خوبی دارم مشکل هورمونی میتونه مانع بارداری بشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

لزومی داره که آزمایش هورمون بدم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

ازمایش هورمونی برای پیشگویی در مورد وضعیت تخمدان نیز بکار میروند
بهتر است انجام دهید

زعنا شنبه 8 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 07:57 ب.ظ

خانم دکتر خ0دا جواب بدین من نمیدونم چی کار کنم بالا نوشتم

آرزو سه‌شنبه 11 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 07:40 ب.ظ

مصرف قرص پروزسترون تنها باعث ایجاد خون ریزی میشه یا باعث آزاد شدن تخمک هم میشه؟

خیر

ELAHE یکشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 08:59 ب.ظ

سلام خانم دکتر،ضمن تشکر فراوان از شما لازمه که بدونید وب لاگتون یکی از بهترین وب لاگهایی است که در زمینه ی پزشکی وجود داره اینو بدون اغراق گفتم شما باعث افتخارین. در ضمن من می خواستم یه وقت بگیرم برای عمل لابیو پلاستی گفته بودین ایمیل بزنیم این کارم کردم.

رعنا یکشنبه 1 فروردین‌ماه سال 1389 ساعت 07:02 ب.ظ

خانم دکتر یعنی چی ؟پس چرا جواب سوال منو ندادین ؟
این همه سواله ساده که جوابشو منم میدونمو میپرسن جواب دادین ولی مال منو نه

با سلام
بجز سوالات مربوط به روابط جنسی - احتمال بارداری-جلوگیری از بارداری
بقیه سوالات جواب داده میشود.

مینا شنبه 18 اردیبهشت‌ماه سال 1389 ساعت 01:03 ب.ظ

سلام خانم دکتر....
ببخشید من قبلا سوالم رو در قسمت قبلی مطرح کردم اما جوابی ندادین....الان که قسمت هورمون زنانه را مطالعه کردم باز نتونستم جوابی برای سوالم پیدا کنم...با توجه به این که مشکل من هورمونی است ممنون میشم راهنماییم کنید:
من به علت عدم قاعدگی که در چند ماه اخیر برام رخ داد به پزشک مراجعه کردم و آزمایش دادم که در اون t.s.h من 13.2 بود که حد نرمال اون 0.32 - 5 ذکر شده بود......ومن به علت استرس زیاد نتونستم تا بحال آزمایش رو به پزشک نشون بدم....
آیا این نشون دهنده کم کاری تیروئید هست ؟؟؟ ودر آینده برام مشکل ایجاد میشه؟؟؟؟؟با توجه به اینکه من 22سالمه و مجردم...
واقعا ممنون میشم منو راهنمایی کنید....

این ازمایش نشان دهنده کم کاری تیروئید هست و با دارو مصرف نمایید.

پگاه چهارشنبه 11 اردیبهشت‌ماه سال 1392 ساعت 04:12 ق.ظ

سلام 3ساله که باردار نشدم تمام آزمایشات انجام دادم مشکلی ندارم .فقط عکس رنگی رحم نشان داد که رحم من دو شاخ میباشد که البته دکتر گفته باز هم رحم دوشاخ دلیلی بر نازایی نیست پس مشکل من چیه؟ لطفا راهنماییم کنید.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد