فتق :
فتق یا هرنی زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از بدن از طریق شکاف یا باز شدگی به داخل قسمت دیگر بود. اگر چه فتق به صورت تئوری میتواند هر جای بدن اتفاق افتد، اغلب در محوطه شکم است. این شامل فتق هیاتال نیز میشود- همچنین به نام فتق دیافراگمی نیز شناخته میشود- که در یک باز شدگی در پرده دیافراگم ایجاد میشود جایی که لوله غذایی (مری) به معده متصل می گردد.
اغلب فتق های هیاتال کوچک ایجاد مشکلی نمی کنند،و شما ممکن است ندانید این گونه فتق را دارید تا زمانی که پزشک آن را پیدا کند آن هم زمانی که شما را برای مشکلات دیگری بررسی می کند.اما یک فتق بزرگ هیاتال اجازه به غذا و اسید برای برگشت به مری را میدهد، و منجر به درد سینه (صدری) و سوزش میشود. اقدامات مراقبت های فردی یا داروها معمولا این نشانه ها را تخفیف میدهند، اگر چه فتق های خیلی بزرگ هیاتال اغلب اوقات احتیاج به جراحی ترمیمی دارند.
بقیه در ادامه مطلب
علائم و نشانه ها
اغلب فتق های کوچک هیاتال ایجاد مشکلی نمی کنند، اما فتق های بزرگ ایجاد مشکلاتی مانند سوزش معده، آروغ زدن یا درد قفسه سینه در زمانی که اسید به داخل لوله مری بازگشت می کند. این علائم و نشانه ها تمایل به بدتر شدن دارند زمانی که شما به جلو خم میشوید، در حال کشش یا بلند کردن اجسام سنگین یا خوابیده هستید، و همچنین میتوانند در زمان حاملگی بدتر شوند.
در موارد نادر، قسمتی از معده که به داخل فضای قفسه سینه کشیده شده ممکن است بچرخد و جریان خون آن قطع گردد، و منجر به:
- درد شدی قفسه سینه
- مشکل در بلع
- انسداد مری
علل
حفره شکمی و سینه به وسیله دیافراگم از هم جدا می گردد- ماهیچه بزرگ گنبدی شکل که مسئول قسمت خوبی از تنفس است. مری از طریق یک مدخل در دیافراگم به معده متصل می گردد.فتق هیاتال زمانی اتفاق می افتد که بافت ماهیچه ای احاطه کننده این مدخل ضعیف شده و قسمت بالای معده به داخل قفسه سینه از طریق دیافراگم کشیده میشود. هر چیزی که فشار زیاد بر شکم شما وارد کند- از جمله سرفه های شدید و دائم یا استفراغ، حاملگی، زور زدن در توالت یا بلند کردن اجسام سنگین – میتوانند در ارتباط با فتق هیاتال باشند.
فتق هیاتال میتواند علت برگشت مواد از معده به مری باشد. این وقتی اتفاق می افتد که فتق به آرامی به طرف دریچه پایینی مری جابجا شود، یک دسته ماهیچه در اطراف انتهای مری.
به طور معمول، دیافراگم با دریچه مری به معده در یک ردیف قرار دارد، که شل شده و در زمان بلع اجازه به مایعات و غذا میدهد که وارد معده شود.دیافراگم از این دریچه حمایت و بر آن فشار میگذارد که آن را بسته نگه دارد در زمانی که شما در حال بلع هستید. اما یک فتق هیاتال دریچه بالای دیافراگم را افزایش داده ، و فشار را بر دریچه کاهش میدهد. این موجب می شود که دریچه در زمان غلط باز شده و اجازه به اسیدهای معده می دهد که به داخل مری سرازیر شود.
فتق هیاتال همچنین می تواند علت سوزش معده باشد اگر که قسمت فتق شده معده به منبعی از اسید معده تبدیل گردد، که به راحتی میتواند به داخل مری ریخته شود.
زمانی که نیاز به توصیه های پزشکی است
خیلی از افراد در می یابند که فتق هیاتال دارند وقتی که پزشک خود را ملاقات کرده و در باره سوزش معده می گویند. اغلب موارد سوزش معده موقتی و ملایم است. اما اگر نشانه های شما ، شدید و اغلب اوقات وجود دارد، و یا همراه با سرفه ، خس خس، آسم، یک گلودرد، مشکل در بلع یا درد سینه است با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر شما می دانید که یک فتق بزرگ هیاتال دارید و دچار دردهای شدید سینه ای، مشکل در تنفس یا بلع سخت هستید، در جستجوی مراقبت های هر چه سریعتر پزشکی باشید.
غربالگری و تشخیص
پزشک شما ممکن است کشف کند که شما دارای فتق هیاتال هستید زمانی که تلاش برای مشخص کردن علت سوزش معده یا سینه یا دردهای بالای شکمی است. در این موارد احتمالا به وسیله یکی از این شیوه ها یافته میشود:
- عکس برداری با باریم. در این روش تشخیصی، شما یک مایع گچی سفید که حاوی باریم است و قسمت بالای دستگاه گوارش را می پوشاند را می نوشید. این روش یک تصویر واضح از مری ، معده و قسمت بالای روده کوچک را (اثنی عشر) را در فیلم رادیوگرافی نشان میدهد. این رادیوگرافی مشخص میکند که آیا قسمتی از محتویات معده به داخل مری برگشته است.
- اندوسکوپی. در این شیوه پزشک لوله ای باریک، خم شونده مهیا شده به وسیله نور و سیستم دوربین ویدئو می باشد(اندوسکوپ) که از طریق حلق به پایین رفته و وارد مری شده و بعد معده و برای هر گونه التهاب چک می کنیم . این نه تنها کمک به تشخیص فتق هیاتال میکند، بلکه حساس ترین راه برای چک کردن صدمه به مری شما به خاطر برگشت اسید است.
عوارض
برخی از فتق های بزرگ هیاتال ایجاد سایش میکنند که منجر به زخم هایی در قسمت بالای معده میگردد. اگر شدید باشد، این زخم ها میتواند خونریزی داده و موجب کم خونی کمبود آهن به دلیل خونریزی مزمن گردد.
دیگر فتق ها آنقدر بزرگ شده که یک سوم یا بیشتر معده به داخل دیافراگم کشیده شده و فشار زیادی را بر دیافراگم و ریه ها میگذارد. و گاهی از اوقات ، قسمتی از معده که به داخل قفسه سینه کشیده شده چرخیده و جریان خون را به بقیه معده قطع می کند، و ایجاد درد شید قفسه سینه و اشکال در بلع میکند. اگر چنین اتفاقی بیافتد، بدون تاخیر پزشک خود را ملاقات کنید. شما ممکن است احتیاج به جراحی فوری ترمیمی فتق داشته باشید.
شایعترین عارضه فتق هیاتال بازگشت اسید از معده به مری استGERD . زمانی فکر می کردند که فتق هیاتال علت اغلب موارد GERD است اکنون پزشکان اعتقاد بر این دارند که فقط فتق های بزرگ نقش دارند. GERD های مکرر می تواند منجر به عوارض شوند از جمله:
- اشکال در بلع.برگشت اسید به مری شما می تواند موجب التهاب و زخم شود. این موجب تنگ شدن مری میگردد، و بلع را سخت می کند.
- مری سنجاقیBarrettes esophagus . گاهگاهی، افراد با برگشت مواد به مری دچار مری سنجاقی یا بارتز به علت در معرض اسید قرار گرفتن طولانی مدت و مکرر با اسید معده دچار میگردند. در این وضعیت، سلولها شبیه به آنچه در معده است در پایین مری شکل میگیرد. اگر شما مری بارتز دارید، شما در شانس بیشتری برای سرطان مری قرار دارید. پزشکی که متخصص در مشکلات معده و روده است به شما توصیه های خواهد کرد و بهترین راه را برای کاهش شانس این خطر نشان خواهد داد.
- سرطان مری. اغلب افراد با مری بارتز به سرطان مری تبدیل نمی شوند، اما برای آنها که چنین اتفاق می افتد، پیش آگهی بدی دارد. یک تومر مری بلع را به صورت فزاینده ای مشکل میکندو برای برخی افراد، در نهایت غیر ممکن می سازد.
درمان
اگر شما هیچگونه علائم و نشانه هایی از فتق هیاتال نداشته باشید- و بیشتر افراد ندارند- شما احتمالا به هیچ درمانی نیاز ندارید.اما اگر شما مکررا دچار برگشت مواد به مری میشوید، شما با تغییرات کمی در شیوه زندگی خود راحت می شوید. اگر دچار اضافه وزن می باشید، از دست دادن وزن به تنهایی شما را از نشانه ها راحت میکند.
داروها
اگر تغییر در شیوه زندگی و کاهش وزن موثر واقع نشد، برخی داروها ممکن است کمک به بهتر شدن نشانه ها کنند. آنها شامل:
- آنتی اسیدها. آنتی اسیدها پیشخوانی مانند (Maalox, Mylanta,Tums) میتوانند اسید مری را خنثی کرده و شما را از سوزش معده رها کنند. به خاطر بسپارید که این داروها سوزش معده را علاج نمی کنند- آنها در واقع نشانه ها را از بین می برند. وقتی که شما آنتی اسیدها را متوقف می کنید ، نشانه های شما بر میگردد.
- H-2 blockers . این داروها میزان ترشح اسید را به وسیله بلوک کردن گیرنده های هیستامین کم می کنند. آنها شامل فاموتدین، سایمتدین، رانیتدین و نیزاتدین می باشند که به صورت داروهای پیشخوانی در دسترس می باشند. اگر شما سوزش معده یا مری شدید دارید ، پزشک شما ممکن است مقدار بالا تری از بلوک کننده های H-2 را تجویز کند. بهتر است این داروها را قبل از غذا مصرف کرد. شما همچنین می توانید بعد از شروع نشانه ها آنها را مصرف کنید ولی 30 دقیقه طول میکشد تا اثر خود را بگذارد. پزشک شما ممکن است یک بلوک کننده اسید را برای چند ماه توصیه کند، یا حتی بیشتر. گاهی شما ممکن است اثرات جانبی آنها را تجربه کنید، مانند تغییرات در روده، خشکی دهان، گیجی یا خواب آلودگی. بعلاوه ، این داروهای بلوک کننده H-2 نباید با برخی داروهای دیگر استفاده کرد به خاطر تداخل دارویی شدید آنها. اگر شما از یک داروی بلوک کننده اسید استفاده می کنید و همچنین داروهای دیگر را نیز مصرف می نمایید ، با پزشک خود یا یک داروساز در مورد تداخلات دارویی صحبت کنید.
- متوقف کننده های پمپ پروتون(PPIs) . این داروها- که شامل لانزو پرازول (Prevacid) ، پانتوپرازول، ریبپرازول، امپرازول، ازومپرازول هستند- داروهای بسیار موثری برای درمان برگشت اسید از معده به مری هستند. آنها تولید اسید را متوقف کرده و زمان لازم را در اختیار بافت صدمه دیده مری میگذارند تا ترمیم شود. استفاده از آنها راحت نیز می باشد چون شما روزی یک بار مصرف می کنید. ولی از سایر داروهای دیگر بسیار گرانتر می باشند. متوقف کننده های پمپ پروتون عموما بی خطر و خوب تحمل می شوند، حتی برای درمان طولانی مدت. برای جلوگیری از اثرات جانبی احتمالی مانند دردهای شکمی و معده، اسهال یا سردرد، پزشک مقدار کمتری از دارو را تجویز میکند. با پزشک یا داروساز در مورد تداخلات دارویی در صورتی که داروهای دیگری را نیز مصرف می کنید صحبت کنید.
جراحی ترمیمی
تعداد کمی از افراد با فتق هیاتال ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. این معمولا زمانی در نظر گرفته میشود که داروها و تغییر در شیوه زندگی برای رهایی از نشانه های شدید بیماری شکست بخورد، یا اگر شما دچار عوارضی مانند خونریزی مزمن یا تنگی یا انسداد مری هستید . فتق های هیاتال بزرگ همچنین ممکن است نیاز به نیاز به تعمیر داشته باشند اگر موجب نشانه هایی مانند تنگی نفس ، اشکال در تنفس یا بلع، یا درد سینه شوند.
جراحی برای فتق هیاتال شامل کشیدن معده به پایین و بداخل حفره شکمی است و تنگ تر گردن مدخل دیافراگم، یا باز سازی دریچه مری ضعیف شده. در برخی موارد این به وسیله یک برش بر سینه (تراکوتومی) یا شکم(لاپاراتومی) انجام میگردد. در موارد دیگر، جراح ممکن است وسایلی رابا دوربین و نور به داخل شکم بفرستد. و جراحی در حالی صورت میگرد که جراح با این وسایل تصویر را بر مانیتور می بیند(جراحی لاپاراسکوپی).
جراحی لاپاراسکوپی عمدتا درد کمتر و جای زخم کمتری و نیاز به ماندن در بیمارستان نسبت به انواع دیگر جراحی کمتری دارد، ولی برای هر فردی مناسب نمی باشد و ممکن است خطر صدمه به عروق خونی و اعصاب به میزان بیشتری باشد. فتق ها معمولا به وسیله این اعمال جراحی بهبودی می یابند تا اینکه به وسیله عمل جراحی باز ، اما استفاده از یک تکه شبکه ای از پلی تتترا فلورو اتیلن در خلال لاپاراسکوپی میتواند شانس بازگشت را کم کند.
مراقبت های فردی
تنوعی از تغییرات شیوه زندگی می تواند کمک به به راحت شدن از بازگشت به مری شود که ممکن است همراه با فتق هیاتال باشد. بعضی یا همه این اقدامات ممکن است کمک کننده باشند:
- خوردن غذای کم. غذای زیاد میتواند معده شما را متسع کند، و آن را به سمت قفسه سینه شما هل بدهد.
- پرهیز از غذاهای مشکل ساز و الکل. سعی بر پرهیز از الکل ، نوشیدنی های کافئین دار، شکلات، پیاز، غذاهای ادویه دار، نعنا و غذاهای فلفل دار داشته باشید- همه اینها تولید اسید معده را افزایش داده و دریچه مری را شل میکنند. حتی قهوه های بدون کافئین می تواند برای یک مری ملتهب تحریک کننده باشد. همچنین استفاده از مرکبات و غذاهای تهیه شده از گوجه فرنگی را محدود کنید. آنها اسیدی هستند و می توانند مری را تحریک یا ملتهب کنند.
- غذاهای چرب را محدود کنید. غذاهای چرب دریچه مری را شل میکنند و تخلیه معده را به تاخیر میاندازند، و زمان بازگشت اسید به مری را افزایش میدهند.
- برخاستن بعد از خوردن غذا. حداقل 3 ساعت صبر کنید و بعد به رختخواب بروید یا چرت نیمروز بزنید. وقتی که بیشتر غذاها از معده به داخل روده کوچک تخلیه شد، بنابراین نمی توانند به داخل مری برگردد. خوردن یک شام شبانه تولید اسید را تحریک میکند و بیشتر آن موجب بازگشت اسید میشود.
- بلافاصله بعد از غذا خوردن ورزش نکنید. سعی کنید که تا 2 الی 3 ساعت خود را درگیر فعالیت های شدید نکنید، ورزش های کوچک مانند پیاده روی خوب است.
- کاهش وزن. اگر شما دچار اضافه وزن می باشید، لاغر شدن کمک به شما در برداشتن فشار از روی معده میکند. این ممکن است مهمترین کاری باشد که شما می توانید انجام دهید تا نشانه های خود را کاهش دهید.
- توقف سیگار کشیدن. سیگار کشیدن بازگشت اسید به مری را افزایش میدهد و بزاق را خشک می کند. بزاق کمک به حفاظت از مری شما در مقابل اسید معده میکند.
- دوری کردن از داروها، در صورت امکان. داروهایی که باید از آنها دوری کرد شامل بلوک کننده های کانال کلسیمی، مانند دیلتیازیم، آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسیکلین، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، مانند آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن، کنیدین، تئوفیلین، خواب آورها و آرامبخش ها، و آلندرونات. اگر شما هر یک از این داروها استفاده میکنید و از سوزش معده رنج می برید، به پزشک خود بگویید. شما ممکن است داروهای دیگری را جایگزین کنید.
- سر تخت خود را بالاتر ببرید. اگر شما سر خت خود را 6 تا 9 اینچ بالاتر ببرید، جاذبه کمک به جلوگیری از ورود اسید به مری در زمان خواب خواهد شد. استفاده از یک تکه ابر برای بالا بردن بالشت نیز کمک کننده است. سعی بر استفاده از متکا نداشته باشید، که موجب افزایش فشار بر شکم شما میگردد.
- از لباس های تنگ پرهیز کنید. آنها فشار بر شکم شما می آورند.
- زمان کافی را برای استراحت قرار دهید. وقتی که شما دچار تنش می باشید، هضم آهسته میگردد، و در نتیجه بازگشت اسید بدتر می شود. شیوه های راحت سازی و شل کردن بدن مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، یا یوگا ممکن است کمک به کم کردن بازگشت اسید کند.
MayoClinic