تشخیص و درمان سرطان پستان

 

 

رادیوتراپی (سرطان پستان)

درمان با رادیوتراپی به تمام خانمها پس از لامپکتومی بدون توجه به اندازه تومور داده می شود . همچنین پس از ماستکتومی رادیوتراپی انجام می شود . این در صورتی است که تومور بزرگی برداشته شده باشد یا سرطان به غدد لنفاوی انتشار یافته باشد . رادیوتراپی معمولاً یک ماه پس از جراحی شروع می شود و 5 روز در هفته به مدت 6 هفته انجام می شود . هدف از این کار نابودی سلولهای سرطانی باقی مانده پس از جراحی است .

درمان دارویی

تومورهای حساس به استروژن معمولاً به درمان دارویی که عمل استروژن را بلوک می نمایند ، پاسخ می دهنند . در صورتیکه شیمی درمانی اغلب برای تمام تومورها موثر است .

تاموکسی فن tamoxifen  از اثرات استروژن جلوگیری می نماید . در نتیجه تومور کوچکتر شده و رشد سریعی نخواهد داشت . تاموکسی فن معمولاً حداقل 5 سال استفاده می شود. این دارو همچنین در جلوگیری از سرطان پستان در خانمهایی که خطر ابتلا در آنها بالاست مؤثر بوده است . شیمی درمانی شامل استفاده از داروهای ترکیبی است که سریعاً تقسیم سلولهای سرطانی را نابود می سازد . درمان معمولاً در فاصله4-3 هفته در یک دوره 6-4 ماهه انجام می شود . در اغلب موارد شیمی درمانی پس از جراحی انجام می شود . این داروها می توانند سلولهای طبیعی را نیز بکشند ، نظیر سلولهایی که داخل دهان را می پوشانند . ریزش مو و زخم دهان از عوارض جانبی شایع این داروهاست .

 

درمانهای ترکیبی

خانمها مبتلا به سرطان پستان ممکن است درمانهای رایج تکمیلی را با سایر درمان ها انتخاب نمایند ، نظیر ریلکسیشن ، مدیتیشن یا طب سوزنی . این درمان ها نباید بعنوان راه اصلی درمان رایج مورد توجه قرار گیرند . در صورتیکه فرد درمانهای مکمل را در نظر بگیرد باید با پزشک مشورت نماید . ممکن است در کنار آمدن با سرطان مفید باشد .

پیش آگهی

در صورتیکه سرطان پستان قبل از انتشار به سایر قسمتهای بدن تشخیص داده شود، درمان احتمال موفقیت بیشتــــــــری داشتـه و احتمال عـــــود مجدد کمتـــر می شود . ترکیب درمان دارویی با جراحی شانس زندگی طولانی را افزایش بخشیده است .

بدنبال درمان ، بیمار آزمایشاتی را دنبال خواهد نمود و با پزشک بطور مرتب در تماس است . ماموگرافی مرتباً جهت کنترل عـــــود مجدد بیماری انجام خواهد گرفت . حدود یک چهارم خانمهای درمان شده پس از 5 سال عـــــود مجدد دارند . سرطان ممکن است نزدیک محل اولیه تومور عود نماید یا در سایر نواحی ایجاد شود . هر عود مجددی نیاز به درمانهای بیشتری دارد . حدود 70% خانمهایی که در مراحل اولیه سرطان ، درمان شده اند طول عمری حدود 10 سال یا بیشتر دارند .

 

عمل جراحی سرطان پستان

هدف از جراحی سرطان پستان برداشتن تمام بافت سرطانی است . این عمل روشهای مختلفی داشته و به اندازه و محل قرارگیری تومور بستگی دارد . دو جراحی در این قسمت شرح داده می شود. اولین روش ، لامپکتومی است که درمان تومورهای کوچک مورد استفاده قرار می گیرد . دومین روش ماستکتومی است که گاهی برای درمان تومورهای بزرگ و یا تومورهای متعدد استفاده می شود . معمولاً جراح بعضی غدد لنفاوی زیر بغل را نیز برمی دارد . کنترلهایی برای بررسی اینکه آیا سلول سرطانی انتشار یافته است یا خیر ، وجود دارد .

لامپکتومی

در لامپکتومی ، نواحی کوچک بافت پستان که تومور را در بر گرفته اند ، برداشته می شوند . به همراه آن تعداد کمی از غده های لنفاوی زیر بغل نیز برداشته می شوند . این عمل تحت بی هوشی عمومی انجام می شود . پس از جراحی شکل پستان بدون تغییر اصلی باقی می ماند .

ماستکتومی

در ماستکتومی ، تمام پستان برداشته می شود . این عمل جراحی برای درمان تومورهای بزرگ سرطانی یا تومورهای متعدد سرطانی استفاده می شود . این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و بستری شدن به مدت چند روز در بیمارستان مورد نیاز است . بیمار ممکن است جراحی پلاستیک را انتخاب نماید تا همزمان با این عمل پروتز پستانی در محل پستان جای گذاره شود و یا ممکن است پس از عمل اینکار انجام شود .